مدیریت باغات پسته

ساخت وبلاگ
شرایطی که یک پیوندک باید دارا باشد تا بتواند پیوند شود

شرایطی که یک پیوندک  باید دارا باشد  تا  بتواند  پیوند شود   :

زایده ی پشت جوانه   اگر  در هنگام  جدا کردن پیوندک   به هر دلیل  به تنه ی  درخت  پیوند دهنده  چسبیده  و بهمراه پیوندک  جدا نشود   پیوندک  هرگز  امکان جوش خوردن زمان پیوند نخواهد داشت .

در تصویر زیر  یک پیوندک  که   به روش صحیح جدا شده   است

پیوند

عبارت است از هنر اتصال دو قطعه بافت زنده گیاهی به یکدیگر، به صورتی  که با هم  یکی شده و پس از آن به عنوان یک گیاه  به زندگی ادامه دهند.از آنجا که هر شیوه ای که قادر است به انجام این کار باشد به عنوان یک روش پیوند زدن محسوب میشود. شگفت آور نیست که در نشریات مختلف ،راههای زیادی برای پیوند زدن ، ارائه شده است.******

******تصاویر پیوند لوله ای  پسته  خردادماه  95  

نکته مهم :

 

هنگام برداشتن پوست از  نهال پایه   باید بگونه ای  پوست اوند مطابق شکل برداشته شود  که  اسیب یا خراشی  و تماسی با  سطح اوند ایجاد نشود . هر گونه اثر  نوک چاقو ی پیوند زنی  بر روی  اوند چوبی  باعث اسیب دیدگی شده و در صد موفقیت کاهش می یابد .

 

 

در پیوند به روش لوله ای   دمای  هوا  نباید  از گرمای مجاز(13- 32 درجه )بیشتر شود  در غیر اینصورت  قبل از تشکیل شدن و تولید لایه زاینده   در اثر تبخیر  و گرمای هوا  پیوندک خشک خواهد شد به همین علت  پیوند شکمی  در مناطق با گرمای بیشتر  به دلیل وجود مواد ذخیره بیشتر  موفق تر از پیوند لوله ای  خواهد بود  هم چنین  رشد  پیوند  به روش شکمی  بیشتراز روش لوله ای میباشد .

 

جوانه پیوندک به عنوان عضوی بالغ از درختی بارده  به محض جوش خوردن  روی نهال پایه  مدیریت  رشد نهال را برعهده گرفته و از همان ابتدای رشد  باعث توسعه افزایش ریشه نهال وقطر تنه به حد یک درخت بالغ میشود به همین جهت در سال های اولیه رشد پیوند هرس انجام نمیشودتا با رشد عمودی نهال توسعه ریشه هم  به توازن حرکت شاخه ها  انجام گردد . واین نکته حیرت انگیز ویژگی پیوند شدن می باشد .

 

 

ی 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 تصویر  بعد از رشد  همین پیوند 

 

 

 

 

 

تصویر بعد از  جوش خوردن و رشد جوانه

 

 

 

 

 

 

 

 

 *******************

مقایسه میزان باردهی انواع پیوندک پسته (پیوندک سرشاخه)

نتیجه سالها تحقیق اینجانب بر روی  انواع پیوندک پسته از لحاظ  نوع جوانه : 

قسمتی از  جوانه درخت بالغ و بارده پسته  که به جوانه راسی(جوانه راسی سر شاخه)   معروف است   که در راس  شاخه و در نوک پیکان شاخه  ها  قرار دارد و شکل مخروط میباشد  وبه صوررت برش مورب میتوان این نوع جوانه راسی را جدا کرده  به عنوان پیوندک قوی در  فصل پاییز  بر روی پایه های قوی به "روش جوانه"  پیوند زد که  بعد از جوش خوردن  ومقایسه با پیوندک های  معمولی   که تبدیل به درخت بارده  شده اند  . نهالی که با پیوندک راسی(پیوندک سرشاخه ) تبدیل به درخت بارده شد 2 الی 3 سال  زودتر  از  درختان با پیوند معمولی  باردهی ان اغاز شد و میزان باردهی ان نیز بسیار بیشتر بود .

جوانه های راسی به عنوان پیوندک  در مهرماه  شرایط پیوند شدن را دارا هستند و  چنین پیوندکی با جوانه راسی را میتوانبه عنوان پیوندهای خاص نام برد که در پاییز تصاویر این نوع پیوند را  قرار  میدهیم ......  .

نتیجه:

ابنکه  پیوندکهای راسی  دارای  درصد باردهی بیشتری نسبت به جوانه های رویشی معمولی هستند .

 نحوه برش  جوانه سرشاخه به عنوان پیوندک ولی  این نوع جوانه دراول پاییز  دارای تراکم بوده و  از حالت نرم بودن به حالت سخت  در میاید که در ان زمان قابلیت پیوند شدن را دارد .

 

 

موضوع سن پیوند زدن نهال پایه ی پسته

با سلام خدمت تمام عزیزان و  تلاشگران عرصه  کشاورزی و باغبانی و گیاهپزشکی

در مورد سن پیوند شدن نهال پایه   تحقیقات انجام شده نشان داد که  نهال پایه دارای  10 ماه سن از بین  100 عدد نهال  با همین سن که همگی  در فروردین ماه پیوند شدند   1  درصد  پیوندها  موفق بود و  99 درصد  ناموفق  بود .

بهترین سن پایه برای پیوند شدن  سن  4 سالگی است  که ریشه پایه توسعه یافته و قدرت  رشد نهال و  درصد پذیرش پیوند توسط پایه  درصد بالایی هست  یعنی  دو نبات  پایه و پیوندک  باید توسط هم پذیرش شوند تا  جوش خوردن انجام گردد .

درباره سوال دوستان درمورد پیوند سر شاخه هم  در صد گیرایی این نوع پیوند  30 درصد می باشد که معمولا اواخر پاییز قابل اجراست .

بهترین سن پیوند زدن  4 سال کامل میباشد  .و در زیر 4 سال  موفقیت بالایی حاصل نمیگردد .سن 4 سال سنی هست که پایه از لحاظ ژنتیکی پیوند را به راحتی قبول میکند ولی پایه ها در سن زیر 4 سال ممکن است شرایط جوش خوردن از نظر دما و رطوبت مناسب باشد ولی ذات و ژنتیک پایه به دلیل عدم بلوغ کافی و تو سعه ریشه پیوندک را نپذیرفته و ناموفق گردد.*******

 نقش و علائم کمبود بُر

این عنصر برای رشد نوک ساقه و ریشه )مریستم انتهایی( لازم و ضروری است. بُر نقش عمده ای در فعالیتهای حیاتی گیاه دارد و در تقسیم سلولی بافت ها، تشکیل جوانه های برگ و گل، ترمیم بافتهای آوندی، متابولیسم قند و مواد هیدروکربن دار و انتقال آنها، تنظیم مقدار آب و هدایت آن در سلول، انتقال کلسیم در گیاه و تنظیم نسبت کلسیم به پتاسیم در بافتهای گیاهی، متابولیسم چربی، سنتز پکتین و در تشکیل دیواره سلولی نقش دارد. علائم کمبود بُر در برگ، شاخه، میوه و حتی ریشه درختان دیده می شود. بعلت عدم پویایی و تحرک بُر در گیاه، کمبود آن ابتدا در برگهای جوان و سرشاخه ها بروز مینماید. اولین علامت قابل مشاهده توقف رشد جوانه انتهایی است که بلافاصله پس از آن برگهای جوان سبز کمرنگ شده و این رنگ پریدگی در قاعده برگها بیشتر از نوک برگها میباشد، مرحله بعدی کمبود بُر، سیاه شدن جوانه های رویشی و بافتهای مریستمی، کاهش فاصله میانگره ها، ایجاد حالت کوتولگی یا تراکم و کوچک شدن برگها در سرشاخه می باشد. میوه ها به حد کافی رشد نکرده، بد شکل و دارای گر ه های متعدد شده، زیر پوست میوه بافت چوب پنبه ای ضخیمی تشکیل شده و با توسعه از پوست تا مغز میوه ادامه می یابد. در برخی از ارقام وقتی کمبود بُر همراه با کمبود کلسیم باشد، میوه در بعضی قسمتها ترک بر می دارد. در کمبودهای خفیف سطح میوه پوشیده از شکاف ریز شده که ظاهر میوه را به رنگ حنایی در می آورد.به طور کلی به علت نقش این عنصر در فرایند تشکیل میوه، کمبود آن سبب رشد و نمو ضعیف پرچم ها، کاهش دوره گرده افشانی موثر و در نتیجه کاهش تشکیل میوه میشود. میو ه ها قبل از رسیدن می ریزند و در زیر پوست میوه لکه های آبگز، قهوه ای، چوب پنبه ای و گوشت میوه ها تلخ، بدمزه و پوک میشود.

همانطور که قبلًا هم اشاره شد بُر یکی از مهمترین عناصری است که در جوانه زدن دانه گرده تشکیل میوه و انتقال مواد فتوسنتزی به محل مصرف نقش دارد. بر در درختان میوه های خزا ندار و هسته دار برای تشکیل میوه، افزایش عملکرد وکاهش بعضی از بیمار یها مثل آتشک گلابی موثر است. کمبود بُر در درختان میوه باعث باد زدگی گلهای گلابی، کاهش تشکیل میوه، نکروزه شدن پوست تنه درخت سیب، ایجاد لک ههای چوب پنبه ای و ترکیدن میو ه ها و تنه درخت میشود.

بهترین زمان محلول پاشی بُر در درختان میوه هنگام متورم شدن جوانه در اوایل بهار با غلظت ۵ کیلوگرم اسید بوریک در ١٠٠٠ لیتر آب میباشد.

 

٣ نقش و علائم کمبود روی

این عنصر، عنصر مهمی در فعالیت بسیاری از آنزیمها از جمله ایندول استیک اسید )عامل رشد(  و تریپتوفان می باشد. روی در بسیاری از سیستمهای آنزیمی گیاه نقش کاتالیزوری فعال کننده و یا ساختمانی دارد و در ساخته شدن و تجزیه پروتئینهای گیاه دخیل است. کمبود روی در گیاه عمدتا از بر گهای جوان به صورت ریز برگی، کچلی و کوچک شدن میان گر ه های سرشاخه شروع می شود. در اثر کمبود این عنصر علاوه بر اینکه رشد برگ کم می شود، برگها قبل از موقع می ریزند، تعداد جوانه کمتری تشکیل شده و بیشتر آنها شکوفا نمی شود. همچنین مقدار اکسین در دمگلها کم شده، ممکن است گلها قبل از باز شدن بریزند، پوست درختان دچار کمبود، سخت و شکننده می شود. خسارت عمده کمبود این عنصر علاوه بر ریز شدن میوه ها، ریزش قبل از رسیدن آنها است بطوریکه گاهی تا ٨٠ درصد میوه ها می ریزند. بالای خاک مشاهده می شود. در درختان اولین علائم pH کمبود این عنصر بیشتر در خاکهای شنی، آهکی و قلیایی به علت کمبود روی در زمان گلدهی ظاهر می شود. شاخه ها نرم و نازک شده و فاصله میانگره ها کم می شود، برگها در انتها موج دار شده و اندازه آنها کاهش می یابد. به طوری که برگها ی انتهایی شاخه به صورت روشن در می آید، بدین ترتیب کمبود روی سبب جارویی شدن انتهای شاخه ها، کچلی و ایجاد ریز برگی می شود درختان میوه از سولفات روی به صورت محلول پاشی در زمان متورم شدن جوانه یا پس از ریزش گلبر گها به میزان ٢ تا ٣ کیلوگرم در ١٠٠٠ لیتر آب استفاده می شود، محلول پاشی سولفات روی برای درختان هسته دار مثل هلو، زردآلو و گلابی در پائیز زمانی که بر گها سبز است نتیجه بهتری دارد*******

********

جوش نخوردن پیوند وعلتهای ساده ان

 جوش نخوردن پیوند برای اولین مرتبه  نهال پایه وعلتهای  ساده  ان

با سلام  سالها تلاش بی وقفه  در  یافتن روشی  که  پیوند  با موفقیت  در مرتبه اول صورت گیرد  چنین  نشان داد که  

در ابتدا  در سال قبل  به نهالها رسیدگی  تغذیه ای  انجام شود تا  از نظر قدرت  رویشی  فعال باشند .

1ـ  علت جوش نخوردن  ایجاد فاصله  هوا( محکم نبستن پیوندک )   یا   شیره  درخت  مابین  سطح تماس پیوندک و اوند پایه  اگر  شیره   نهال  علت ان باشد   زمان   ابیاری  نهال  و  تقسیم  تعداد  پیوند مثلا   به تناسب قدرت درخت  باید  تجدید  نظر شود( بیشترین امار ناموفق بودن پیوندک ها در پیوند  بعد از بازدید از پیوندک های جوش نخورده  وبازرسی انها  تنها دلیل  منطقی  شیره نباتی است که مانع کار شده است برای جلوگیری از این پدیده  باید فاصله اخرین ابیاری قبل پیوند را  زیاد کنیم  ).اگر ابیاری انجام نشود و یا کم انجام شود و برعکس  زیاد  انجام شود هر دو  میتواند  جوش خوردن را مختل کند.

در نهالهایی که از 7 روز  تا 15 روز قبل از  پیوند ابیاری شده بودند ازمایش ور کورد گیری به دست امده چنین نشان داد که حتی  با وجود این تعداد روز  فاصله در ابیاری باز هم درتعدادی از نهالها  مقداری شیره نباتی در اطراف پیوندک مشاهده گردید ولی بدلیل کم بودن شدت ان در ایجاد و تشکیل لایه زاینده  مانعی ایجاد نکرد .

اسیب دیدن سطح اوند چوب 

در زمان ایجاد شکاف در پوسته اوند نهال  دقت گردد که  ابتدا  تیغه چاقوی پیوند زنی  را  به طوری روی اوند قرار داده شود که تیغه مایل قرار  داده شود تا از ایجاد خط بر روی اوند چوب  جلوگیری شود  ویا مقداری از پوست تراشیده شود و بعد با حرکت دادن پیوندک روی ان از بالا پوسته نیمه تراشیده شده بوسیله خود پیوندک و حرکت دادن ان  شکافته شده و به این ترتیب سطح اوند چوب  بدون اسیب و خراش  مانده و  خطای پیوند  صفر میگردد. 

ابیاری قبل از پیوند

باید حد تعادل رعایت شود ابیاری باید متوسط  و بگونه ای انجام گردد که  بعد از گذشت 10  یا 15 روز بعد از ابیاری   در صورت  شکافتن پوست  نهال  مقدار  شیره نباتی حداقل کمترین میزان ممکن باشد   .

2ـ گرمی هوا  و تبخیر شدن رطوبت ذخیره در جوانه پیوندک  که در این حالت  شما  پیوند تان هم  دقیق ودرست   انجام داده باشید  شرایط جوی  مانع از جوش خوردن  شده است .

3ـ میزان امادگی نهال پایه  در ساخت  سلولهای ترمیمی  یا پارانشیم که در هر منطقه ای  باتوجه به دمای هوا  وقدرت نهال تفاوت دارد  که معمولا  در خردادماه و مرداد ماه  بیشترین ساخت و ساز این نوع سلول که به  جوش خوردن پیوند هم رابطه مستقیم دارد  انجام می شود پارانشیمها در التیام زخمها ، ترمیم اندامها و جوش خوردن پیوندها شرکت دارند. اکثر فعالیتهای متابولیکی گیاه توسط سلولهای پارانشیمی گیاه انجام می‌شود.

ـ شرايط محيطي: از بين عوامل محيطي، دما و رطوبت اهميت ويژه اي در جوش خوردن پيوند دارد. دماي مناسب براي فعاليت سلولها بين 32-13درجه سانتي گراد است. از سوي ديگر بافت هاي پينه اي كه داراي سلولهاي پارانشيمي با ديواره سلولي نازك هستند، درصورتي كه در هواي خشك قرار گيرند، خشك مي شوند، بنابراين رطوبت زياد نيز براي پيوند لازم است. به همين دليل محل پيوند بايستي با چسب پيوند يا نخ پوشانيده و بسته شود

4ـ پیوندک  رسیده  و دارای ذخیره غذایی و نهال پایه قوی باشد  در موفقیت پیوند موثر است .

برگ درخت پسته  یکی از مهمترین  و عمل اصلی غذاسازی درخت میباشد  محلولپاشی های غیر ضروری  امکان اسیب دیدن برگ  را ایجاد میکند  زیرا  مواقعی  برگ درخت اسیب میبیند ولی علایم ان را نشان نمیدهد .

ضعف نهال پایه و کم سن بودن: 

نهال  ( زیر 4 سال ) باعث ان میشود که  ژنتیک نهال پایه  پیوندک را  قبول نکند .

تا ممکن است برای تقویت نهال از  محلولپاشی برگ با NPKخودداری کنید  .****

******

د نهال پسته به روش وصله ای

 ************

قش و علائم کمبود کلسیم عنصری سرنوشت ساز

 

۴ نقش و علائم کمبود کلسیم

این عنصر در پایداری دیواره سلولی، توسعه سلول و فرایندهای داخلی، پایداری غشاهای سلولی، تعادل کاتیون و آنیون،فعال کننده برخی آنزیمها و همچنین تنظیم فشار اسمزی نقش دارد. کمبود آن باعث تجزیه دیوار سلولی و خشکیدگی برگها می شود. لازم به ذکر است که کلسیم در توسعه ریشه نقش داشته و از صدمات ناشی از تنشهای سرمازدگی جلوگیری می کند.علائم کمبود در حاشیه بر گها بیشتر از نقاط دیگر برگ دیده می شود و در نتیجه باعث تغییر شکل برگ به صورت فنجانی رو به پائین می شود این علامت تا نقاط اتصال برگ به دمبرگ گسترش مییابد، اما بر گها نمی افتند بلکه فقط لکه های بافت نکروتیک شده در نوک دمبرگ ایجاد می شود و همچنین حاشیه برگ نامنظم و پاره پاره می شود.برای افزایش کیفیت، افزایش مدت زمان انبارداری محصولات باغی و کاهش بیمار یهای فیزیولوژیکی محلول پاشی کلسیم انجام می شود .

 

 

شرایطی که یک پیوندک باید دارا باشد تا بتواند پیوند شود

شرایطی که یک پیوندک  باید دارا باشد  تا  بتواند  پیوند شود   :

زایده ی پشت جوانه   اگر  در هنگام  جدا کردن پیوندک   به هر دلیل  به تنه ی  درخت  پیوند دهنده  چسبیده  و بهمراه پیوندک  جدا نشود   پیوندک  هرگز  امکان جوش خوردن زمان پیوند نخواهد داشت .

در تصویر زیر  یک پیوندک  که   به روش صحیح جدا شده   است

 وند سرشاخه پسته در پاییز و در اسفند ماه روی پایه ucb_1

  پیوند سرشاخه پسته  هم  در پاییز و  هم در اسفند  روی پایه ucb_1

نهال پایه ی  ucb_1  محصول نهال طوبی  کرمان  کشت شده بعد از 5 ماه 

طبق بررسی و ازمایش  روی  این پایه  مشخص شد که  از نظر درصد استعداد گیرایی  از نظر قوی بودن و موفقیت پیوند  قدرت  این پایه  بسیار  عجیب  و  متحیر  کننده  است  و   و   در سال  اول  کشت  نهال   از نظر قدرت رشد و قدرت گیرایی پیوند    باز  هم ازپایه های پسته ارقام  بادامی و بومی 4 ساله   هم   قوی تر است و موجب حیرت  گردید .

پیوندک سرشاخه جدا شده از درخت بارده

پیوند سرشاخه پسته در پاییز و در اسفند ماه روی پایه ucb_1
  پیوند سرشاخه پسته  هم  در پاییز و  هم در اسفند  روی پایه ucb_1

نهال پایه ی  ucb_1  محصول نهال طوبی  کرمان  کشت شده بعد از 5 ماه 

طبق بررسی و ازمایش  روی  این پایه  مشخص شد که  از نظر درصد استعداد گیرایی  از نظر قوی بودن و موفقیت پیوند  قدرت  این پایه  بسیار  عجیب  و  متحیر  کننده  است  و   و   در سال  اول  کشت  نهال   از نظر قدرت رشد و قدرت گیرایی پیوند    باز  هم ازپایه های پسته ارقام  بادامی و بومی 4 ساله   هم   قوی تر است و موجب حیرت  گردید .

پیوندک سرشاخه جدا شده از درخت بارده


ترکیب ارقام مهم پسته با یکدیگر از نظر کاهش نیاز سرمایی بوسیله پیوند

از مزیت پیوند زدن  ارقام پسته بر روی  درختان  بارده  میتوان   تغییر  ژنتیکی  از نظر کاهش  یا افزایش نیاز  سرمایی درختان پسته  ایجاد کرد و    رقم  اصلاح   شده  از نظر  تغییر  نیاز  سرمایی  را  میتوان به عنوان رقمی  جدید  و حاصل  تلاقی  دو رقم   را   پدید اورد .

در این روش  یک  درخت   پسته  بارده  زودگل  کله قوچی   را  در نظرگرفته  و  روی   یکی از  شاخه های  جانبی  و افقی  بارده   پیوندک  درخت احمد اقایی  را  پیوند می زنیم  و بعد از  جوش خوردن   و رشد  شاخه  احمد اقایی بر روی  درخت  کله قوچی   شاخه ی   احمد اقایی    در  اول بهار  همزمان  با  جوانه های  درخت  کله قوچی  شروع به گلدهی کرده  و  در واقع  انزیم های گلدهی دو رقم   همزمان  عمل میکنند و بعد از گذشت چند سال  شاخه  احمد اقایی  میوه  احمداقایی تولید میکند  و  نیاز سرمایی اش  با  نیاز سرمایی  درخت کله قوچی  یکی شده  و  با این کار  یک  رقم  احمد اقایی  با  نیاز سرمایی  مثلا  600 ساعت  ساخته ایم . در صورتی که نیاز سرمایی  رقم احمد اقایی متوسط گل    900 تا   1000  ساعت میباشد .

ادبیات*** تاریخ**اکبر حسنی...
ما را در سایت ادبیات*** تاریخ**اکبر حسنی دنبال می کنید

برچسب : مدیریت,باغات,پسته, نویسنده : hassaniakbara بازدید : 138 تاريخ : جمعه 27 مرداد 1396 ساعت: 10:24