تحقیقی مربوط به درختان میوه سیب و گلابی و غیره برای خودم اثری است از منچورین دانشمند شوروی

ساخت وبلاگ

دسته بندی: برنامه تغذیه گیاهان ۴ ارديبهشت ١٣٩٨ ٧۵٠۶ بازدید

در این برنامه بطور مختصر و مفید به برنامه تغذیه گلابی میپردازیم امیدواریم با مطالعه این برنامه تغذیه گلابی شاهد افزایش چشمگیری در برداشت محصول خود باشید.

برنامه کامل تغذیه گلابی

برنامه کامل تغذیه گلابی

طبیعتا تغذیه مناسب درختان یکی از عوامل اصلی برای بالا بردن کیفیت و کمیت محصولات است. و تمام عناصر غذایی باید به میزان متعادل و به موقع در دسترس گیاه قرار بگیرد. عملکرد درختان دانه دار اعم از سیب، گلابی و به نیز مستثنا نبوده و مستلزم در دسترس قرار دادن مقدار کافی از عناصر غذایی قابل جذب برای درختان می باشد.

در اکثر مناطق کشور به دلیل بالا بودن پی اچ خاک و آهکی بودن آن، حلالیت عناصر ریز مغذی پایین است و جذب عناصر غذایی در درختان با مشکل مواجه می شود. بنابراین وجود برنامه غذایی مناسب در بهبود کیفیت محصولات، لازم و ضروری می باشد.

برنامه کامل تغذیه گلابی

تغذیه و کوددهی درختان گلابی 6 مرحله اصلی و مهم دارد:

1- چالکود زمستانه

بهترین روش کود دهی در باغات استفاده از روش چالکود می باشد که به شیوه های زیر صورت می گیرد .

چالکود یک نوع کوددهی در عمق خاک و نزدیک به ریشه است که بیشترین عناصری که برای رشد و نمو گیاه ضروری است در آن استفاده می شوند و معمولاً درصد عناصر موجود در ترکیب چالکود پایین تر از مقداری است که در فصول فعالیت درخت مورد استفاده قرار می گیرد.

ترکیبات یک چالکود خوب و موثرعموما شامل این موارد می باشد: کود دامی پوسیده یا ورمی کمپوست بهمراه گوگرد گرانوله و کودهای ماکرو (اوره و فسفات و پتاس) که بهتر است با هیومیک اسید گرانول و یا پودری هم ترکیب شود.

نکته : کود دامی حتما می بایست پوسیده باشد و بجای کود های تک عنصری می شود از کود مخصوص چالکود استفاده کرد و استفاده از کودهای بیولوژیک نیز در این ترکیب به فرایند جذب بسیار کمک خواهد کرد.

بطور کلی به دو طریق می توان از ترکیبات چالکود استفاده کرد:

روش اول ترکیب دستی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه با توجه به آزمایش خاک است که گاهاً پیش می آید یک عنصر به دلیل بیش بود آن در خاک حذف و یا عنصری تا دو برابر مصرف شود.

و روش دوم ترکیب مواد با کودهای کامل گرانوله مخصوص چالکود است که در بازار موجود و بصورت عمومی توصیه می شوند.

توصیه کودی ما:

استفاده از کود مخصوص چالکود اسپانیایی ریکوتک و یا کود 10.10.10 چالکود سبزآذر بهمراه کود اوریکس هیوم

قبل از گلدهی

و یک پیشنهاد عمومی برای کسانی که آزمایش خاک نداده اند این است که در برنامه کودی گلابی به منظور تقویت درخت در فصل زمستان به ازای هر درخت ۲۰۰ گرم فسفات + ۱۵۰ گرم پتاس + ۵۰ گرم ازت به صورت نیترات یا سولفات آمونیوم + ۲۰ گرم اوریکس هیوم+ ۵۰ گرم کود آهن به همراه کود حیوانی کاملا پوسیده (تغییر درصد ها بستگی به آزمایش خاک دارد) مورد استفاده قرار دهند.

قبل از گلدهی

در این زمان یعنی مرحله تورم جوانه ها و قبل از گلدهی باید از کود های فروت ست استفاده کرد، این کودها حاوی ترکیبات مناسبی از عناصر ازت، روی، بور هستند که بعد از استفاده از آن ها، عناصر غذایی مورد نیاز برای سال آینده در درخت ذخیره می شود و درخت را برای ورود به فصل زیستی جدید آماده می کند. این عناصر به بهبود و افزایش گل‌دهی و تبدیل بیشتر گل به میوه کمک نموده و کیفیت بهتر محصول را به دنبال دارد. استفاده از این ترکیب در شروع فصل رویش و هنگام تورم جوانه‌ها موجب افزایش انرژی گیاه، جلوگیری از ریزش گل و تشکیل میوه‌های سالم می‌گردد.همینطور استفاده از کودهای حاوی هیومیک اسید در این مرحله به رشد ریشه و جذب بهتر عناصر غذایی از خاک برای انجام فعالیت های درخت کمک بسیار زیادی میکند.

توصیه کودی ما:

کود اوریکس هیوم بصورت آبیاری و مصرف فروت ست جامد یا مایع و یا کودهای ریزمغذی نظیر فول ترک ، میکروفول ، اف ام زد کمبی گرو و یا ترکیب روی و بور با آمینوسورن بصورت محلولپاشی

بعد از ریزش گلبرگ ها

زمانی که گلبرگ ها ریزش پیدا می کنند برای اینکه شرایط مساعدی برای میوه دهی ایجاد شود از کودهایی که حاوی ازت، فسفر و پتاسیم و همینطور ریزمغذی ها هستند استفاده می شود. در این مرحله می توان از کودهای کامل ماکرو و میکرو به تناوب استفاده کرد.

توصیه کودی ما:

محلولپاشی کودهای 20 20 20 اروپایی بهمراه کود ریزمغذی مثل میکروفول ، فول ترک یا کمبی گرو بهمراه آمینوسورن و یا اکتیو فول انجام شود.

تشکیل میوه

در این مرحله به منظور تامین افزایش سایز میوه و جلوگیری از ترک خوردگی میوه از محلولپاشی کودهای کلسیم بالا استفاده می شود و بهتر است دو تا سه بار بسته به زمان برداشت میوه تا قبل از برداشت انجام شود.

تشکیل میوه

توصیه کودی ما:

محلولپاشی کود کود کلسیم بور مایع کابور نیچر یونان یا کود مایع کلسیم 27 درصد ماکسی اسپانیا و یا مصرف کود نیترات کلسیم جامد و یا مایع بصورت آبیاری می باشد

نکته: کودهای حاوی کلسیم حتما می بایست بصورت جدا مصرف شود.

فندقی شدن میوه

مرحله فندقی شدن میوه زمان مناسبی برای استفاده از کودهای پتاسیم است. برای افزایش رشد و درشتی میوه درختان باید میزان قندهای داخل میوه افزایش یابد و در کنار آن، آب کافی در اختیار گیاه قرار دهد از مهم‌ترین عناصری که باعث انتقال مواد قندی و تجمع آنها در سلول‌های هدف می‌شود، عنصر پتاسیم است.

فندقی شدن میوه

توصیه کودی ما:

مصرف کود های پتاس بالا با کیفیت مثل کودهای اروپایی که در کنار پتاس حاوی درصدی ازت هم باشد توصیه می شود نظیر کود 12.12.36 و یا 10.5.43 یا 15.5.30و یا هر کودی که پتاس بالاتری داشته باشد.

نکته: مصرف این کودها می تواند به دو صورت محلولپاشی و آبیاری انجام شود.

مرحله گردویی شدن تا قبل ازبرداشت

در این مرحله پتاسیم و کلسیم نقش قابل توجهی در درشت کردن و افزایش طول دوره انبـاردار ي، بازارپسـند ي و ارزش اقتصـادي میوه ها دارند بنابراین در زمان گردویی شدن میتوان پتاسیم را از طریق محلولپاشی و یا آبیاری مصرف کرد و ان را هر 30 تا 45 روز یکبار نیز تکرار کرد.ضمنا در این دوره یک نوبت مصرف کود کلسیم نیز توصیه می شود اما فقط بصورت جدا چه از طریق محلولپاشی چه آبیاری

مرحله گردویی شدن تا قبل ازبرداشت

توصیه کودی ما:

محلولپاشی کود پتاس بالا بیولکم ایتالیا و یا کیو 60 نیچر یونان و یا محلولپاشی و یا آبیاری با کودهای پتاس بالا با کیفیت اروپایی مثل پروتوگرین ایتالیا و یا پتاس بالا نیچر یونان و یا پتاس بالا ایدرو پلنت

در محلولپاشی کلسیم استفاده از کود کلسیم بور مایع کابور نیچر یونان یا کود مایع کلسیم 27 درصد ماکسی اسپانیا توصیه می شود و در آبیاری نیترات کلسیم جامد یا مایع توصیه می شود.

جدول تغذیه گلابی

نکته: شما می توانید بر روی محصولات پیشنهادی بر روی جدول کلیک کنید و توضیحات محصول را مشاهده نمایید.

ملاحظاتمیزان مصرفکودهای مورد استفادهنحوه استفادهمرحله رشدی
تعیین میزان دقیق کودهای به کار رفته در روش چالکود بر اساس نتایج آزمون خاک می باشد.جهت هر درخت ۲۰۰ گرم فسفات + ۱۵۰ گرم پتاس + ۵۰ گرم ازت به صورت نیترات یا سولفات آمونیوم + ۲۰ گرم اکتیو هیوم+ ۵۰ گرم کود آهن آوان اسپانیا یا پروفر ایتالیا مخلوط با کود دامی به همراه گوگردکود فسفر+ ازت+ پتاس+
هیومیک اسید
+ آهن + گوگرد
خاکیچالکود
کودهای مخصوص این مرحله رشدی به نام فروت ست در بازار معروف می باشند.۴ لیتر فروتی مکس یا ۲ کیلو فول ترک
+ نیم کیلو پروآمین یا آمینوسورن یا اگزمین یا والپرو
کود روی+ بر+ ازت
+ اسید آمینه
محلول پاشیزمان تورم جوانه
جهت رشد و جذب بیشتر عناصر، می توانید با کودهای آمینواسید ترکیب کنید.۳ کیلوگرم کود ان پی کا ایتالیایی
کود ان پی کا کاملمحلول پاشیمرحله ریزش کامل گلبرگ
۲ تا ۳ کیلوگرم در هکتار
کود اکتیوم هیوم یا اوریکس هیومآب کودشروع رشد میوه
.یک کیلوگرم کود میکروآس ایتالیا + یک بسته کود اکتیواتورکود ریز مغذی
+ محرک رشد
محلول پاشیمرحله فندقی شدن
کودهای حاوی کلسیم به صورت جدا و یا با ترکیب با روی پس از حل و اخنلاط سریع مصرف گردد.یک تا یک و نیم کیلو کلبوسول
+ یک کیلو پروزینک
کلسیممحلولپاشی۴۵ روز بعد

در نظر داشته باشید که مجیک فوس هم قارچکش و هم کود بسیار قوی محسوب می گردد.
یک تا یک و نیم کیلو مجیک فوس اسپانیا یا سه کیلوگرم کود پتاس بالای ایتالیا
+ یک کیلوگرم پروآمین یا آمینوسورن یا اگزمین یاآمینو اکتیو و یا والپرو
کود پتاس بالا + اسید آمینهمحلول پاشیمرحله گردویی شدن
و تکرار هر ۴۵ روز یکبار تا برداشت

در زمان تکرار مرحله آخر میتوانید بجای محلولپاشی، مقدار 10 تل 15 کیلو سولوپتاس را بصورت آبکود در یک هکتار مصرف نمایید

نکته طلایی و کلیدی برنامه کامل تغذیه گلابی

۱- میزان توصیه شده کود جهت محلولپاشی برای هزار لیتر آب و میزان توصیه کود برای مصارف آبیاری یک هکتار می باشد.

۲- در خاک های قلیایی و شور توصیه می شود مصرف کودهای گوگردی و کودهای هیومیک اسید نظیر اکتیوهیوم و یا اوریکس تکرار گردد.

۳- جهت حلالیت بهتر کود و یا سموم پودری ابتدا آن را در یک گالن 5 لیتری به تدریج ریخته و کاملا حل نموده و سپس به تانکر مرکزی انتقال داده شود.

۴- در صورت ممکن با تاتکرهای دارای همزن سمپاشی کنید.

۵- بهترین زمان جهت محلولپاشی غروب و یا اوایل صبح می باشد

۶- جهت اختلاط چند کود و یا سم ابتدا در مقادیر کوچک تست و بعد مصرف نمایید.

۷- محلول کود اماده شده حتما و حنما می بایست ظرف چند ساعت مصرف گردد و الا دچار مشکل خواهید شد.

فروشگاه اینترنتی کشاورزی آنلاین با مشاوره و ارسال رایگان

www. keshavarzionline.com ۰۱۷۳۲۱۷۹۳۱۴ ۰۱۷۳۲۱۲۰۴۸۰ ۰۹۱۲۰۹۷۹۸۹۲

اشتراک در تلگرام اشتراک در واتس ‌اَپ

با ما در صفحه اینستاگرام کشاورزی آنلاین همراه باشید...

سیب به همراه اكثر میوه های معتدله نظیر گلابی ، آلو ، هلو ، زردآلو ، گیلاس ، توت فرنگی ، تمشك و سیاه توت به خانواده گلسرخیان (Rosaceae) تعلق دارد. سیب ، گلابی ، به ، زبان گنجشك كوهی و برخی جنس های غیر مشهور در زیر خانواده (pomoideae) تحت عنوان میوه های دانه دار طبقه بندی می شوند. یكی از مشخصات عمده این زیر خانواده داشتن مادگی 2 تا 5 برچه ای است كه توسط یك پوشش گوشتی احاطه شده است. بر اساس يافته هاي محققين ، جنس (Malus) دارای 25 تا 30 گونه و چندین زیر گونه است كه به نام سیب های زینتی شهرت دارند. بسياری از اين ارقام فقط به دليل برخورداری از گل های متراكم و ميوه های زينتی شان كشت می شوند.

به علت خود ناسازگاری رایج در سیب ، اكثر گونه ها در باغ ها ، باغ های كياهشناسی و نيز كلكسيون هایی كه دارای جنس مالوس هستند با هم تلاقی پیدا كرده و درختان حاصل از تلاقی آنها تقریباً همیشه به عنوان هیبریدهای بین گونه ای و بین رقمی محسوب می گردند. بنابراین اطمينان كردن به اسامی داده شده به اين گروه از دورگ های به دست آمده از تلاقی آزاد بسیار مشكل است. سیب كاشته شده فعلی احتمالاً ناشی از تلاقی درون ‌گونه‌ای است که درحال حاضر نام دو قسمتی Malus × domestica به عنوان نام علمی مناسب برای سیب پذیرفته شده است (Korban and Skirvin, 1984).

در خصوص شجره و منشاء سیب به نظر می‌رسد كه جد اصلی آن Malus sieversii است كه به صورت وحشی از كوه های هیونلی (تیان شان) واقع در خط مرزی غرب چین‌ و شوروی سابق منشاء گرفته و تا حاشیه دریای خزر پراكنده شده است(Morgan and Richards, 1993). این گونه دارای تنوع زیادی است و درختان وحشی آن با میوه هایی متفاوت از نظر رنگ و طعم در مناطق مختلف گسترش یافته است. قزاقستان و ساير كشورهای آسيای مركزی بويژه اطراف آلماآتا به عنوان محل پيدايش اولين والدهای سيب در جهان شناخته شده و اصلی ترین مركز پیدایش گونه سيب و بزرگترین منطقه تنوع سیب در دنیا بشمار می روند. تحقیقات انجام شده جهت جمع آوری ژرم پلاسم سیب از منطقه مذکور نشان داد كه M.sieversii دارای تنوع بسیار زیادی بوده و در عین حال كلیه خصوصیات موجود در M.domestica را نيز در بردارد(Forsline et al., 1994, Forsline, 1995 ). واویلوف (1930) در حين كاوش ها و مطالعات خود در جنگل های قفقاز و تركمنستان ، به انواع سیب های وحشی دست یافت كه دارای میوه های متفاوت از نظر اندازه بوده و برخی از آن ها از نظر كیفیت بسیار خوب بودند.

از گونه هایی كه در ساختار ژنتیكی اولیه سیب (M. domestica) نقش داشته اند می توان به M.orientalis اشاره کرد. این گونه دارای میوه های دیررس با طعم تلخ است. گونه M. sylvestris یا سیب زینتی اروپائی میوه هایی با رنگ زمینه سبز مایل به زرد و اندازه كوچك با طعم گس دارد. هر دو گونه فوق ، M. orientalis و M. sylvestris ، در منطقه وسیعی از انگلستان تا بالكان و شمال تركیه گسترش یافته اند. تعدادی از گونه های سیب در منطقه شرق آسیا وجود دارند که از بین آن ها می توان از M. Baccata (سیب كوچك و مقاوم سیبری) ، M. mandshurica (سیب زینتی منچورین) و M. prunifolia (سیب زینتی چینی) نام برد.

به نظر می رسد كه كشت و كار سیب برای اولین بار توسط یونانی ها و رومی ها انجام گرفته و در نتیجه سفرها و تهاجمات نظامی‌آنان ، به سایر قسمت های اروپا و آسیا گسترش یافته است. در قرون وسطی احداث ، توسعه و كشت وكارهاي بعدی باغات در اطراف صومعه ها متمركز شد. ارقام سیب در زمان های خیلی دور گزینش و ازدیاد شده اند ، زيرا تمدن هاي پيشين ، حداقل 2000 سال قبل ، فنون پيوند را مي شناختند. در اواخر قرن سیزدهم ، ارقام زیادی با نام های مشخص مانند 'پیرمین'[1] و 'كوستارد'[2] شناخته می شدند. تاریخچه و ادبیات سیب اخیراً در كتاب سیب تالیف A. Richards و Morgan J. (1993) و ارائه شده است.

تا نیمه دوم قرن بیستم اكثر ارقام سیب دنیا ، فقط ارقام بذری بودند كه گزینش آن ها به صورت تصادفی توسط باغداران انجام گرفته بود ، در حالي كه هم اكنون بیش از 000/10 رقم سیب به صورت رسمی ثبت شده است، اما فقط تعداد كمی از آنها ، حدود 40 رقم ، در مقیاس تجارتی در سراسر دنیا كشت می شوند (Way et al., 1990). در سال 1983 ، بهترین ارقام شناخته شده سیب در دنیا ، دانهال های تصادفی يافت شده با منشا آمریکای شمالی بودند که در قرون 18 و19 معرفی شده بودند. از جمله این ارقام می‌توان به 'گلدن دلیشز' ، (3/6 میلیون تن ، منشاء آمریكا) ، 'رد دلیشز' (3 میلیون تن ، منشاء آمریكا) ، 'كوكس اورنج پیپن'[3] (7/1 میلیون تن ، منشاء انگلیس) ، 'رم بیوتی'[4] (8/0 میلیون تن ، منشاء آمریكا) ، 'بل دوبوسكوپ'[5] (7/0 میلیون تن ، منشاء هلند) ، 'گرانی اسمیت'[6] (6/0 میلیون تن ، منشاء استرالیا) ، 'جوناتان'[7] (5/0 میلیون تن ، منشاء آمریكا) ، 'رینت دو كانادا' (4/0 میلیون تن ، منشاء فرانسه) ، 'مك اینتاش' (3/0 میلیون تن ، منشاء كانادا) و 'ورچستر پیرمین' (3/0 میلیون تن ، منشاء انگلیس) اشاره کرد. ورود و کشت سیب در آمریکا ابتدا به صورت بذر بوده است ، بعد ها نيز پس از كاشت بذور باقیمانده از صنایع سیب ، ده ها میلیون دانهال توسط باغداران پرورش و تحت ارزیابی قرار گرفتند.

ارزیابی این دانهال ها مهم ترین موفقیت میوه كاری ایالات متحده در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم بود. سیب 'رد دلیشز' ( كشف شده در آیوا در سال 1872 ) هنوز هم رقم غالب كشت شده در ایالات متحده است. رقم گلدن دلیشز (یافت شده در غرب ویرجین در سال 1905) بیشترین سطح زیر كشت را به خود اختصاص داده است. از سایر ارقام تجارتی رایج در نواحی تولید سیب می‌توان به 'مك اینتاش' در شمال شرق ایالات متحده و شرق كانادا ، 'جوناتان' در ناحیه Midwest ، 'یورك امپریال' در دره Shenandoah ، 'گرانی اسمیت' در استرالیا ، 'كوكس اورنج پیپین' در انگلیس و 'بل دوبوسكوپ' در هلند اشاره كرد.

به نژادی كنترل شده سیب توسط (Thomas A. kinaht 1838-1759) شروع شد. او برای اولین بار ارقامی تولید كرد که دارای والدین مشخص بودند. پس از آن تكنیك دورگ گیری كنترل شده ادامه یافت ، به طوری که این روش هم اکنون اساس برنامه های اصلاح سیب را تشكیل می‌دهد. قابل ذكر است كه این برنامه در مقایسه با سایر درختان میوه موفق نبوده است. توجه به کارهای اصلاحی انجام شده در گذشته مؤید آن است كه عدم موفقیت در این امر بیشتر به دلیل ضعف در انتخاب والدین بوده است. در نیمه اول قرن بیستم در امریکا فقط تعداد كمی از ارقام مهم مانند 'كورتلند' ، ('بن دیویس' × 'مك اینتاش') و 'آیدارد' ('واگنر' × 'جوناتان') از دورگ گیری كنترل شده به دست آمدند. علیرغم وجود این مشکلات در روش دورگ گیری كنترل شده ، صدها دانهال به همين روش تولید و نام گذاری شده و در طی 25 سال گذشته روش تولید دانهال های حاصل از دورگ گیری جایگاه مهمی در تولید جهانی سیب یافته است. برخي ارقام به دست آمده از روش دورگ گیری كنترل شده شامل 'الستار' ، 'گالا' ، 'جوناگلد' ، 'موتسو' و 'پینك لیدی' (كلاً دانهال های 'گلدن دلیشز') و 'امپایر' و 'فوجی' (دانهال های 'رد دلیشز') هستند. از میان 25 رقم حاصل از تلاقی های انجام شده در ژاپن نيز 9 مورد (36%) از دانهال های 'گلدن دلیشز' هستند(Bessho et al, 1993). رقم برابرن[8] جدیدترین رقم نیوزیلند حاصل از یك دانهال تصادفی است. انتقال ژن مقاومت به قارچ عامل لكه سیاه سیب Venturia inaequalis به ارقام تجارتی با گرفتن ژن VF از گونه سیب M. floribunda 821، نشان دهنده ظرفیت تلاقی های بین گونه ای در انتقال ژن های جدید است(Crosby et al., 1992). همچنین استفاده از موتانت های طبیعی سیب (جهش های جوانه‌ای) در ارقام موجود را می‌توان یکی از فنون مهم در اصلاح سیب برشمرد. بیشتر موتانت های انتخاب شده بر اساس جهش در جهت بهبود رنگ بوده اند. در عین حال جهش هایی كه عادت میوه دهی درختان را به فرم متراكم (اسپور) تغییر دهند در ارقام 'رد دلیشز' و 'گلدن دلیشز' بسیار مهم قلمداد شده اند. فن آوری جدید انتقال ژن امیدواری هایی را برای اصلاح سیب در آینده فراهم كرده است. با استفاده از این فنون می‌توان ژن های مقاوم به آفات و بیماری ها را در یك مرحله به ارقام سیب انتقال داد. هم اکنون برخی از موارد انتقال ژن به سیب در مرحله آزمایشی هستند.


ادبیات*** تاریخ**اکبر حسنی...
ما را در سایت ادبیات*** تاریخ**اکبر حسنی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : hassaniakbara بازدید : 88 تاريخ : دوشنبه 2 آبان 1401 ساعت: 20:06